Zen, slab si frumos, spiritual si mereu optimist nu ar trebui sa fie norma fericirii

Cred ca fiecare generatie isi are metehnele ei. Ce “blamam” la parintii nostri se va regasi, sub o alta forma, la cum ne vom educa copiii. Ce “propovaduim” noi acum ca fiind calea catre fericire cu siguranta mai devreme sau mai tarziu isi va demonstra neajunsurile.

Nu stiu cum sunteti voi, dar eu sunt satula de toate cursurile de dezvoltare personala, Reiki, spiritualitate feminina si toate cate mai cate. Si, uneori, si psihoterapia pare a o lua rau la vale cand confunda increderea in sine cu infatuarea si narcisismul. Nu spun ca fiecare dintre aceste ramuri nu isi are avantajele si partile ei bune, dar ca orice lucru in supradoze (si care isi doreste sa detina suprematia) face rau.

Cred ca generatia noastra a uitat sau nu a stiut niciodata ca fiecare om merita si ar trebui sa isi traiasca povestea. Asa cum este ea. Nu intru acum in alte detalii legate de suferinta pe care atatia guru o blameaza si sustin ei ca, de fapt, nu ar trebui sa existe deloc in viata noastra. Ba mai mult, ca exista fiindca noi o proiectam acolo. Nu intru in zona asta pentru ca e mult prea complexa si nu vreau sa starnesc polemici.

Adevarul este ca, daca simti ca rezonezi cu o anumita “tehnica”, chiar si cu cele enumerate mai sus, ok, go for it, dar nu incerca sa convingi o lume intreaga ca toate celelalte modele de trait sunt rele, de blamat, sortite esecului si nu au nimic pozitiv in ele. Pentru ca nu e asa!!!

M-am intalnit zilele trecuta cu o cunostinta. Nu avem prea multe in comun, insa este o persoana calda si de fiecare data socializam frumos. Cu cateva kilograme bune in plus, macinata de griji (o ingrijeste pe mama dumneaei bolnava de Alzheimer), sta in aceeasi casa cu fiica adolescenta, are si un job full time. Cu toate astea, este optimista, are vorbele blande la dumneaei intotdeauna, le spune din inima si isi face viata frumoasa asa cum poate si considera. Nu cu morala ieftina, nu cu prejudecati sau complexe, si nu cu superioritate. Simplu si frumos.

Dupa ce am regasit-o si am stat putin de vorba mi s-a parut asa, ca inteleg mai bine viata asta. Oricat am arde-o noi frumos  pe la psihologi, terapeuti, guru intr-ale dezvoltarii personale sau life coachs, tot astfel de exemple sunt mai elocvente.

Asta e viata: cu bune si cu rele. Si daca stai in pozitie lotus si ti se pare sau chiar ai numai evenimente fericite, tot nu vei fi la fel de complex, complet si frumos ca femeia asta.

Nu stiu, poate gresesc, dar mi-as dori, macar pentru inceput, cel putin sa nu mai blamam oamenii astia care nu fac parte din tiparul fericirii de astazi. Poti fi slab, gras, frumos, urat, pesimist, optimist sau mai stiu eu cum – ai dreptul sa fii vazut pe de-antregul, sa iti traiesti povestea asa cum vrei, sa iti inveti lectiile in ritmul tau, sa le gasesti rezolvarea asa cum iti este tie dat sa o faci.

Stiti, daca intr-o buna zi  pe Pamantul asta am fi numai inteligenti, frumosi, slabi, optimisti si increzatori, sunt sigura ca ne-am robotiza, emotia si sensibilitatea nu ar mai exista si cu siguranta unora le-ar fi dor de cum a fost odata Pamantul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: