“A te aseza la casa ta si a face copii” nu e sinonim cu a accepta orice bataus sau orice barbat langa tine

O alta persoana publica a fost batuta. Mar, nu asa, o palma, o imbranceala, nu ca astea ar fi justificate. Reactiile de dupa sunt inca si mai dezgustatoare decat ce o fi facut fata asta la viata ei.

“A meritat-o”, “oricum alearga numai dupa bani”, “oricum e curva” etc. sunt parerile generale, exprimate public sau doar gandite. Si de data asta alegem sa intoarcem capul. Citesc ca nu depune plangere pentru ca, si aici zvonurile sunt impartite, pentru ca il iubeste sau pentru ca ii e frica sa nu i se intampla ceva mai rau (varianta mai plauzibila din punctul meu de vedere).

Cum de ce? Pentru ca oricum in Romania pe nimeni nu intereseaza daca o femeie este batuta. Fie pentru ca e treaba ei, e viata ei, daca ea sta, asa ii trebuie, fie pentru ca legile sunt asa cum sunt.

Ne mai facem bine la cap? Si prostituata daca era, si ultimul om din lumea asta nu merita si nu trebuie sa lasam noi, ca societate, sa se intample asta. Doar pentru asta exista legi si politie, nu?!

Politia s-a sesizat, dar nu poate face nimic fara o plangere din partea ei. Pai atunci sa se schimbe legile zic, ca un om, desi nu cred ca il pot numi asa, care calca in picioare o fata de 50 de kile, ii sparge nasul, ii da la ficat, la picioare, brate etc., e clar un pericol pentru societate, nu? Asa cum sunt si aia de schinguiesc animalele si nici macar o amenda nu primesc.

Omul ala, chiar daca multi spun ca Daniela e asa si pe dincolo, si ca daca lua un zidar nu se intampla asta (pe bune?!!) , si ca umbla dupa bani, si ca un astfel de scenariu era plauzibil, de ce nu l-a anticipat etc. – si daca acceptam toate aceste aberatii..omul ala este un pericol care, data urmatoare cand va mai bea, va mai face o criza sau se va enerva asa din senin s-ar putea sa ia la bataie un barbat intr-o benzinarie sau sa confunde o femeie anonima cu iubita lui. Si sa o bata la fel de tare. Atunci cu ce “argumente” vom mai veni?!

Din toata chestia asta, pe langa implicatiile personale, de genul de ce a stat cu el, de ce a atras chestia asta (valabila intr-o mica masura, hai sa nu dam din nou vina pe victima), cel mai grav mi se pare ca nu, nu este nici pe departe singurul caz si ca pentru multe, foarte multe dintre situatiile astea suntem si noi de vina. Eu, tu, noi ca societate.

Citeam zilele astea ca Daniela Crudu a renuntat la televiziune pentru ca isi dorea o familie si un copil, mai ales un copil ca acum asa e la moda, iubesti, nu iubesti, te mariti, nu te mariti, un copil sa faci si tu.

Nu rezonez cu personajul ei, dar recunosc ca nu toata lumea trebuie sa fie ca mine. Asa cum era ea la acel show de noapte avea farmec. O prindea si nu ar fi fost rau sa ramana acolo. Cel putin ar fi avut un venit decent si onest.

Dar a vrut neaparat o relatie ca na, asa e acum, mai ales la noi, taci, strangi din dinti, suporti si stai si tu acolo cu cine o fi, doar de dragul unei familii. Si dupa un timp se ajunge la alte drame de tot felul, inclusiv la violenta fizica.

Cazul Danielei Crudu vine dupa ce o prietena din Bucuresti era pur si simplu terorizata de cuplul de deasupra ei. Locuieste intr-un bloc cu 10 etaje in care se aude tot, dar tot. Acum 3 ani, vecina de deasupra era inca singura si i se plangea mereu unei prietene a ca a innebunit-o taica-sau ca nu se marita, nu se asaza la casa ei si nu face un copil, iar ea..aici nu stiu, nu voia, nu gasea, e irelevant. Dupa un an, fata s-a combinat. Intai a fost ok-ut. O cearta, ici-colo, o imbranceala si niste zgomote ciudate de statea prietena mea cu urechea ciulita sa vada daca bate in teava sau nu.

In vara anului trecut lucrurile au degenerat urat. Baiatul asta a calcat-o efectiv in picioare. Nu a batut-o. Nu o palma, nu o imbranceala, nu o injuratura. A calcat-o in picioare. La 3 jumate noaptea, timp de zeci de minute s-au auzit tipetele ei si picioarele lui. Nimeni nu a chemat politia. In afara de prietena mea si baiatul de 19 ani care sta mai sus, la etajul superior, chipurile nimeni nu a auzit bataia asta sora cu moartea desi era clar ca minteau. Au intors privirea si nu le-a pasat.

Imi spunea prietena mea ca efectiv o auzea pe fata asta suspinand, iar dupa 4 zile a vazut-o la bratul prietenului, pe afara, mandra ca are prieten.

Acum cateva zile se certau din nou si el ii reprosa “Nu stiu ce mai vrei, iti fac toate poftele, am fost la ai tai, mergem peste tot impreuna, mai lasa-ma cu maritatul asta ca nu mai pot”.

Adica ea inca vrea sa se marite cu el..si el, in tot sirul ala de favoruri pe care i le face a uitat sa mentioneze si de bataia aia sora cu moartea.

Ce sa zic..e trist. E trist pentru ca in primul rand nu avem legi pentru ca politia sa poata interveni indiferent daca victima depune sau nu plangere (cred ca stim cu totii ce e sindromul Stockholm) si in al doilea rand poate ca parintii ar trebui sa isi educe fetele sa fie independente si sa nu mai vada maritatul ca pe o modalitate de a fi placuta si acceptata de societate.

Noi, generatia de acum, nu ne mai schimbam, dar macar ei sa nu mai accepte un nebun/nebuna langa ei (sau chiar doar un partener incompatibil) doar de dragul integrarii false intr-o societate care oricum te judeca, indiferent ce ai face.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: