Bors de peste (pastrav)

Ne aflam in Postul Craciunului si, fie ca il tineti sau nu sau fie ca il tineti din considerente religioase sau din considerente legate de sanatate, perioada asta nu mi se pare deloc grea din punct de vedere al restrictiilor alimentare. De ce spun asta? Sunt o groaza de zile cu “dezlegare de peste”, asa ca nu ar trebui sa simtim postul ca pe o corvoada.

Dovada cea mai buna este perioada urmatoare, cand avem, incepand de azi, 5 zile (joi-luni, inclusiv) cu dezlegare la peste, moment perfect pentru a savura cele mai bune preparate din peste.

Recunosc, imi place pestele foarte mult, asa ca “m-am experimentat” in retete delicioase si deloc greu de facut. Cei care ma cunosc stiu ca nu prea sunt adepta retetelor sofisticate, ci a celor traditionale, simple, dar bine facute si foarte gustoase.

Tocmai de aceea, iata mai jos vestita mea reteta de bors de peste (pastrav). Ciorba de peste cum ii zic eu, de fapt. Am mai postat poze cu ea pe Instagram sau Facebook, insa niciodata reteta completa, cu “trucurile aferente”.

Bors de peste (pastrav)

Ingrediente

1 pastrav mare, cu tot cu cap si coada (daca sunteti din Timisoara, luati-l de la pescaria Solzi. E cea mai tare pescarie cred ca din tara si se vede diferenta. Da, si aici pastravul este de acvacultura, insa se simte diferenta intre el si pastravul luat de la supermarket sau alta pescarie, credeti-ma).

½ ardei gras galben

½ ardei gras rosu

3 cm de pastarnac

3 cm de radacina patrunjel

1 morcov mare (jumatate dat prin razatoare, jumatate taiat cubulete)

1 lingura orez brun

1 lingurita + 1 lingurita ulei de masline

½ dovlecel

2-3 rosii mai mici

1 legatura leustean

Mod de preparare

Puneti pe foc o oala mare umpluta cu apa cam jumatate. Pana da apa in fiert, taiati cubulete ardeiul gras galben, ardeiul gras rosu, pastarnacul, radacina de patrunjel, morcovul (si jumatate dat pe razatoare). Cand apa da in clocot, adaugati aceste legume, o lingura orez brun si 1 lingurita ulei de masline.

Acoperiti, lasati sa fiarba, dupa care ocupati-va de celelalte legume: taiati jumatate de dovlecel rondele, cubulete, cum preferati si lasati intr-un bol separat. Apoi, decojiti rosiile, taiati-le marunt, dupa care topiti-le un pic pe foc cu 1 lingurita ulei de masline.

Cand morcovul e fiert (cam dupa 15-20 de minute dupa ce ati pus primele legume la fiert), adaugati rosiile si dovlecelul. Mai lasati 10 minute, dupa care adaugati bors (cantitatea poate sa difere, puteti gusta pentru a va lamuri, eu pun cam 1-2 cesti de 150 ml). Veti spune ca borsul contine gluten. Da, contine, insa nu intr-o cantitate foarte mare si, daca aveti intoleranta sau nu gasiti bors, puteti folosi si lamaie, desi nu garantez ca iese atat de bun. Pentru cei fara intoleranta, dar care evita glutenul, le-as spune ca nu e atat de grav precum ai manca foietaje, iar 1-2 cani o data la cateva saptamani cu siguranta nu dauneaza. Eu sunt dovada pentru asta.

Revenind la reteta, dupa ce ati pus borsul, mai lasati sa fiarba 10 minute timp in care va ocupati de bucatile de peste (de preferat sa faceti asta la inceput de tot).

De la pescarie eu iau pastravul gata curatat si, uneori, chiar si portionat. Asadar, pestele trebuie spalat, curatat in interior, spalat foarte bine, dupa care portionat in 4-5 bucati, dat cu sare si pastrat la frigider pana cand “ii vine randul” la reteta.

Dupa ce ciorba a fiert 10 minute cu tot cu bors, adaugati bucatile de peste scoase din frigider si spalate inca o data cu apa rece. Acoperiti si lasati fix 7 minute. Asta e un truc “de la mama citire”, zice ea ca daca lasi prea putin nu se face pestele, daca lasi prea mult, devine prea moale.

Dupa aceste 7 minute, inchideti focul si neaparat adaugati leustean spalat si taiat marunt. Fara leustean ciorba de peste nu are farmec, nu mai e ciorba de peste, cred eu, asa ca nu uitati de acest ingredient.

Eu servesc intotdeauna cu mamaliguta.

Cam asta e reteta mea de bors de peste – cea mai buna mancare din lume, cum imi place mie sa spun!

Pofta buna!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: