RO/EN: Noi studii privind cauzele durerii in endometrioza deschid calea catre posibile tratamente non hormonale

Specialistii de la Universitatile Edinburgh si si Warwick, ambele din Marea Britanie, au dat publicitatii concluziile unui studiu recent realizat pentru a determina cauza durerii in endometrioza.

Oamenii de stiinta au descoperit ca un anumit tip de celule albe ar putea fi cauza durerii pelvine la pacientele cu endometrioza.

Studiul ar putea duce la noi tratamente in endometrioza, o afectiune care afecteaza milioane de femei din intreaga lume, inclusiv din Romania, si care poate cauza infertilitate, inflamatie permanenta, o calitate a vietii scazuta. In plus, atunci cand endometrioza este una avansata poate ameninta chiar si viata (nodulii pe colon, plaman, eventualele complicatii etc.)

Pentru cei care inca nu stiu, endometrioza este o afectiune in care un tesut asemanator celui din uter creste in afara lui, in cavitatea pelvina, abdominala, dar si in alte locuri din corp.

World Endometriosis Research Foundation estimeaza ca endometrioza afecteaza 176 de milioane de femei peste tot in lume. Endometrioza are 4 stadii, poti citi aici mai multe despre ele si, dupa cum spuneam mai sus, duce la dureri, infertilitate, complicatii care iti pun in pericol viata si o calitate scazuta a vietii.

Interventiile chirurgicale trebuie realizate de medici specializati in aceasta afectiune, cu o larga experienta in cazurile grave, operatiile necesitand deseori echipe multidisciplinare. In plus, investigatiile necesare – ecografia transvaginala, consultul ginecologic, RMN-ul cu protocol in endometrioza, Hidro Colo CT-ul sunt inca necunoscute multor medici de la noi din tara, si nu numai. Costurile acestora, dar si a interventiilor sunt foarte ridicate intrucat statul roman nu deconteaza nimic si, desi pe hartie, operatiile pot fi realizate si in spitatele de stat, aparatura, specialistii, conditiile nu sunt prielnice pentru acest tip de operatii care necesita, deseori, si rezectii de intestin, de exemplu.

In plus, dupa cum se mentioneaza si in studiul din Marea Britanie si dupa este binecunoscut in lumea medicala, endometrioza nu are un tratament viabil, care sa o vindece. Operatia indeparteaza aceste leziuni si tesuturi (dar, din proprie experienta va spun, este necesara pentru ca, odata avansata, boala face ravagii si va pune in pericol inclusiv viata), iar tratamentele hormonale pot oferi cel mult o diminuarea a simptomelor. In plus, ele au efecte adverse si nu sunt tolerate de toate pacientele.

Asadar, in acest context, cercetatorii si-au dat seama ca este nevoie de cat mai multe studii care sa incerce sa deschida calea catre tratament non hormonale.

In aceasta noua cercetare, oamenii de stiinta de la Universitatile Edinburgh si Warwick au descoperit cauza durerii in endometrioza: un tip de celule albe numite macrofage (macrofagul este una dintre cele trei celule fagocitare ale sistemului imunitar si au un rol important in cadrul sistemului imun nespecific – innascut – hmm, oare o alta dovada ca endometrioza are o puternica componenta genetica?).

Ce este insa interesant este ca cercetatorii sunt ca acestea au trecut prin mai multe transformari cauzate de afectiune.

Ce este si mai interesant este ca acelasi tip de celule au mai fost “obiectul” altor studii din trecut care au aratat ca da, au un rol primordial in dezvoltarea tesuturilor endometriozice (aceste celule imunitare ajuta leziunile sa se dezvolte, alimentandu-le cu sange si stimuland cresterea nervilor  in tesuturi – aici sper sa fi tradus bine – “more recent research has also revealed that macrophages help nerves grow in the lesions.”).

Dr. Erin Greavers, liderul studiului, a explicat ca tratamentele conventionale cu hormoni nu sunt ideale in endometrioza pentru ca ele au ca target doar functia ovariana, pot duce la efecte adverse, asadar este imperios necesara gasirea unor tratamente non hormonale.

Scopul studiului, conform autorilor, a fost acela de a determina mecanismul prin care celulele macrofage produc durerea asociata cu endometrioza. Rezultatele acestui studiu, dar si a altora realizate in laborator si pe soareci, sugereaza ca concentrarea pe aceste celule macrofage ar putea fi “cheia”, determinand o modalitate noua de a trata durerea in endometrioza.

Mai multe despre studiu in sectiunea de resurse.

Concluzia/parerea mea:

Este binevenit orice studiu care demonstreaza cat de gresit este drumul tratamentelor hormonale in endometrioza. Cu toate astea, cred ca concluziile specialistilor britanici sunt doar o mica piesa din acest puzzle imens al endometriozei si nu cred ca doar aceste celule macrofage sunt “de vina” in endometrioza. Mai interesante (si utile) mi se par studiile care vizeaza dezvoltarea tesuturilor endometriozei, dar si acolo, iata, macrofagele joaca si ele un rol. Oricum, e un mare pas inainte si este imbucurator ca doar in 2019 au fost demarate atat de multe cercetari care sa vizeze mecanisme ale endometriozei si cam de fiecare data s-a ajuns la concluzia ca tratamentele stiute si recomandate de medici acum (pentru ca asa sunt protocoalele, nu sunt ei de vina) nu sunt chiar unele fericite si utile.

Marina Rasnoveanu

Daca vreti sa cititi si alte materiale despre endometrioza si un stil de viata sanatos, urmariti-mi blogul si pe Facebook sau Instagram.

Mai multe articole despre Endometrioza si experienta mea cu aceasta afectiune, poti gasi aici.

EN: Endometriosis discovery paves way for non-hormonal treatment

Scientists have discovered that a certain type of immune cell could be a prime cause of pelvic pain in women with endometriosis.

Endometriosis is a lifelong condition wherein tissue like that which normally lines the uterus also grows outside the organ, typically in the pelvic cavity.

Estimates from the World Endometriosis Research Foundation suggest that endometriosis affects around 176 million women worldwide.

In the new study, researchers at the Universities of Warwick and Edinburgh, both in the United Kingdom, found the cause of endometriosis pain to be a type of white blood cell called macrophages that have undergone changes as a result of the condition.

Senior study author Dr. Erin Greaves, who holds positions at both universities, explains that conventional treatments that use hormones are “not ideal” because they target ovarian function and can trigger side effects, such as suppressing fertility.

Previous studies had already shown that macrophages have a central role in the development of endometriosis. The immune cells help the lesions grow and also drive the development of their blood supply.

More recent research has also revealed that macrophages help nerves grow in the lesions.

The aim of the new study, note the authors, “was to determine the mechanistic role of macrophages in producing pain associated with endometriosis.”

After running various tests with cells and mice, they suggest that targeting the altered macrophages could be a novel way to treat endometriosis pain.

My conclusion/opinion:

Any study demonstrating how wrong the hormonal treatments in endoemtriosis

It is more than welcomed any study that demonstrates how wrong the path of hormonal treatments in endometriosis is. However, I believe that the conclusions of the Brittish specialists are only a small piece of this huge puzzle of endometriosis. I do not think that only these macrophage cells are to blame and I find more useful the studies that target the development of endometriosis lesions. It is true, though, that there too, macrophaes seem to play an important role. However, this is a big step forwards and it is very encouraging that there have veen so many studies that started to focus on endometriosis mechanisms and almost every time specialists conclude that the treatments known so far are not really useful.

Marina Rasnoveanu

Do you want to read more articles about endometriosis and tips&tricks about a healthy lifestyle, follow my blog on Facebook and Instagram too.

Resurse/Links:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325754.php

https://www.fasebj.org/doi/10.1096/fj.201900797R

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: