Endometrioza – posibila cauza bacteriana si 3 studii care sa sustina aceasta teorie

M-am gandit mult cum sa incep articolul asta. Pentru ca va fi unul complex. Nu as vrea sa il fac prea stiintific si prea complicat, asa ca voi lasa, pe ici, pe colo, studii si articole pe care, daca doriti, le puteti aprofunda singure.

Odata diagnosticate cu endometrioza, auzim tot felul de teorii, cele mai multe de la medicii nostri: ca endometrioza are o puternica componenta hormonala (este cumva “dependenta” de estrogen) , dar si una inflamatorie, ca nu se vindeca doar se tine in frau etc. etc.

Pot spune ca le-am cam luat pe rand. Pentru cele care nu stiu si se intreaba, da, am incercat anticonceptionale (prima linie de tratament, dar care nu vindeca), Diphereline si alte tratamente hormonale mai agresive si nimic nu a functionat. Ba chiar mi-au facut viata un chin. Apoi, dupa operatia din 2016, am continuat pe calea dietei plus a suplimentelor. Din punctul meu de vedere, mai ales in endometrioza agresiva, nu au efect una fara cealalta.

Am incercat suplimente pentru scaderea estrogenului: Broccomax (un dezastru desi alte paciente au avut mari imbunatatiri de la el – mie imi crestea si mai tare estrogenul – asta se intampla din cauza unor defecte de gene, a intestinului, a ficatului etc. – naturopatul vostru ar trebui sa ia in calcul si varianta asta sau macar sa va asculte cand ii spuneti ca nu puteti lua nimic gen Broccomax, Cruciferous, Antioxidanti etc.), suc de varza, broccoli, la fel fara niciun rezultat, dupa care Calcium D Glucarate care da, functioneaza, insa intr-o doza ceva mai mare.

Apoi, am incercat Omega 3, Vitamina C si, bineinteles, dieta ca doar trebuia sa fac ceva si impotriva acelei componente “inflamatorii”.

A mers, insa nu total sau asa cum m-as fi asteptat. Researchul a continuat.

Asa am ajuns la alte doua teorii.

1). Endometrioza are o puternica componenta bacteriana.

2). Endometrioza ar putea fi cauzata de parazitii intestinali.

Nu am dat prea multa crezare celei de-a doua variante.

Cu prima, insa, este alta poveste. Acum un an am avut hidrosalpinx. Bilateral. Fara dureri sau alte probleme ca doar aveam un stil de viata super sanatos, dar totusi hidrosalpinxul nu e chiar ok. Dupa ceva cercetari am decis sa iau Goldenseal (foarte bun antibacterian, un fel de “antibiotic natural” etc.), si sa imi urmez restul protocolului cu Vitamina C, Omega 3, Calcium D Glucarate, Serrapeptase etc.

La cateva luni, nu mai aveam nimic. Da, poate este coincidenta, insa de atunci, ori de cate ori introduc Goldensealul asta, sunt foarte bine. De evidentiat ca se ia cu pauza,va recomand sa consultati un medic inainte sa il administrati.

Apoi am dat de urmatoarele studii care intaresc, de fapt, ambele ipoteze de mai sus pentru ca, am ajuns eu la concluzia, ele nici nu sunt foarte diferite.

Studiul 1

https://www.endonews.com/reducing-the-risk-of-recurrence-after-endometriosis-surgery

Potrivit unei cercetari realizate la Universitatea din Shanghai, China (traiasca chinezii!), folosirea a doua componente (andrographolide si propranolol) ar putea incetini dezvoltarea leziunilor endometriozice ramase in urma operatiei, fiind, astfel, un posibil tratament pentru scaderea riscului de recidiva dupa operatie. Mentionez ca studiul s-a facut pe soareci, asadar mai e pana pana la initiarea unei alte cercetari pe oameni, dar tot e ceva.

Nu ma voi lega aici de propranolol, ci de andrographolide, veti vedea de ce. Un extract din Andrographis paniculata, o planta originara din zona India, Sri Langa, andrographolide are cam aceleasi proprietati ca Goldensealul meu, dar la o capacitate mult mai mare. Este deseori folosit cu succes in Boala Lyme si afectiuni bacteriene. Nu stiam despre el, dar mi-a intarit convingerea ca Goldensealul chiar e ok.

Mai multe despre el, dozaj, interactiuni si riscuri gasiti in linkul de mai jos, insa e bine de stiut ca nu trebuie sa il luati fara consultul medical si ca unele studii pe animale au descoperit ca, administrat pe termen lung, ar putea afecta fertilitatea. Mai multe aici: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-973/andrographis

Studiul II

https://www.endonews.com/antibiotic-therapy-for-endometriosis

O cercetare sustinuta de Endometriosis Foundation of America a descoperit ca tratarea soarecilor care aveau endometrioza indusa cu Metronidazole a redus cresterea leziunilor endometriozice, dar fecalele soarecilor au contribuit la cresterea leziunilor deja “tratate”. In linii mari, acest studiu sugereaza ca bacteriile din intestin cresc riscul de endometrioza si contribuie la dezvoltarea leziunilor. Astfel, terapia cu anumite antibiotice ar putea fi eficienta. Bineinteles, si aici apare aceeasi problema: nu se stiu efectele asupra oamenilor etc. etc.

Dar ajungem cam la aceeasi componenta bacteriana, corect?

Studiul III

O prietena mi-a spus sa caut  mai multe despre “levamisole si endometriosis”. Nu mica mi-a fost mirarea cand am vazut ca pe pubmed.com sunt mai multe cercetari despre asta, si nu de ieri, de azi. Un studiu era datat inca din 1985. Detalii, aici https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=levamisole+endometriosis

Toate spun cam acelasi lucru: Levamisole (un tratament recomandat contra parazitilor intestinali) a avut un efect benefic asupra leziunilor endometriozice experimentale, la soareci.

Stiti ce e inca si mai interesant? Ca si Metronidazolul de sus, cu aceleasi rezultate benefice, este si el recomandat si contra parazitilor intestinali.

Atentie! NU luati niciunul dintre aceste tratamente de capul vostru. Le-am expus pentru ca toate astea sunt date atat de importante in contextul acestei afectiuni pe care multi o rezuma la atat de putin.

Vazand cat de multe se descopera in ultimul timp (si nu numai), am ceva mai multa speranta ca se va putea face mult mai mult decat se face acum.

De fapt, cred ca mai important este ca noi sa fim receptivi si deschisi, sa cautam si sa facem unele conexiuni.

Raspunsurile sunt si au fost mereu la vedere.

Daca vreti sa cititi si alte materiale despre endometrioza si un stil de viata sanatos, urmariti-mi blogul si pe Facebook sau Instagram.

2 thoughts on “Endometrioza – posibila cauza bacteriana si 3 studii care sa sustina aceasta teorie

Add yours

  1. eu as mai studia si microbiota, disbioza in bolile inflamatorii intestinale, precum si cum microbii intestinali influenteaza estrogenul in organism ; apoi mai sunt si pre si probioticele…iti pot trimite cateva studii interesante ca sa ne spui care este parerea ta. O zi buna!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: