Excizie vs. Ablatie in endometrioza

In interventiile chirurgicale de endometrioza se folosesc doua tehnici: tehnica ablatiei si tehnica exciziei. Dintre acestea “the gold standard” este (sau ar trebui sa fie) cea de-a doua. In vreme ce ablatia doar “taie si arde”, excizia indeparteaza leziunile endometriozice in profunzime, de la radacina, asa cum puteti vedea in infograficul de mai jos.

ABLATIA

➡️ Avantaje: ✔️ in general mai putin costisitoare, ✔️ un timp de recuperare mai scurt, ✔️mai putin invaziva, ✔️ mai multi chirurgi experimentati in aceasta tehnica.

➡️ Dezavantaje: ❌ o rata de recidiva mai mare (40-60%), inclusiv a aparitiei endometrioamelor, ❌ un risc mai mare de complicatii, durere si afectare a organelor si tesutelor, ❌ leziunile nu sunt indepartate in profunzime, ci doar la suprafata.

EXCIZIA

➡️ Avantaje: ✔️ indepartarea durerii pe termen mai lung (pana la 85% in cazul chirurgilor experimentati), ✔️ asigura indepartarea totala a leziunilor detectate, ✔️ un risc mai mic de recidiva, ✔️ trateaza endometrioza severa.

➡️ Dezavantaje: ❌ in general, mai costitisoare, ❌chiar daca 90% din leziuni sunt indepartate, remisia completa nu este garantata, ❌ mai invaziva, ❌ mai putini chirurgi specializati in aceasta tehnica, ❌ un timp de recuperare mai lung.

*Multumesc, Endographics pentru acest material.

*Sursa informatiei: Institutul National de Sanatate, Endometriosis Australia, Centrul pentru Ingrijirea Endometriozei.

*Va reamintesc ca intotdeauna trebuie sa discutati cu medicii vostri aspecte legate de organismul si particularitatile afectiunii voastre.

excizie

Alte surse utile care sa ateste cele de mai sus:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28456617

Daca vreti sa cititi si alte materiale despre endometrioza si un stil de viata sanatos, urmariti-mi blogul si pe Facebook sau Instagram.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: