De ce nu 100% bine?

Recent, am completat descrierea pe Instagram si pagina de Facebook. Intr-o ordine deloc intamplatoare am scris asa: Editor, Screenwriter to be, Endo(metriosis) (friendly) warrior, Endometriosis stage 4 – surgery 2016, almost 100% well now. In traducere libera: redactor, scenarist in devenire, luptand cu zambetul pe buze “impotriva endometriozei (sorry, nu am gasit o traducere mai buna), Endometrioza stadiul 4 – operatie 2016, aproape 100% bine acum.

Profesia mea este de redactor, asa ca mi s-a parut firesc sa incep cu asta. Cumva, de aici rezulta multe dintre descrierile ulterioare. Asta ma ajuta sa traiesc si sa ma documentez inclusiv pentru scenarii sau endometrioza.

Scrisul este ceea ce ma defineste, in toate formele lui, iar scenariile sunt o pasiune mai noua. Nici nu conteaza daca voi reusi sau nu, asta e “hobby-ul” meu de acum, asta incerc sa fac in putinul timp liber care mi-a mai ramas, asta m-ar implini 100% din punct de vedere profesional.

Lupta aceea prietenoasa cu endometrioza se duce de ceva timp. La un moment dat am invatat ca nici macar nu ar trebui sa fie o lupta. Ca e doar o incercare pe care ti-o da Dumnezeu cu atat de multe scopuri (nu, nu cred in varianta “pedepsei”, “crucii pe care trebuie sa o duci ca pe o povara”, poate nici macar a atentionarii ca nu faceai ceva bine). Asa cum vad eu lucrurile, fiecare incercare de genul asta iti este data pentru a te apropia mai mult de divinitate (asa cum o vede fiecare), dar si de adevarata ta menire.

Descrierea aceea ceva mai amanuntita legata de endometrioza vine din mai multe motive: pentru a-mi preciza statutul (nu, nu am avut endometrioza grad 1, operata sau tinuta sub control, neaprofundand nimic din afectiunea asta, ci o forma mult mai grava), statut din care vine o mare parte din experienta, sfaturile si documentarile mele: zeci de articole pe site-ul endometrioza.ro, sute de postari pe pagina de Facebook aferenta acestui site (pe care acum nu o mai manageriez eu), interviuri cu specialisti cu o mare experienta in endometrioza (pe multe dintre ele le gasiti aici) etc.

Destul de clar pana aici, dar de ce “aproape 100% bine acum” a fost intrebarea de pe buzele tuturor.

Contrar tendintelor “in domeniu”, cred ca trebuie sa fim mai degraba realisti decat optimisti incurabili. Nu cred in starea de zen 100% din timp, nu cred ca poti si nici ca ar fi indicat sa afisezi un calm si o fericire continua. Nu suntem roboti. Poate asta ne diferentiaza de ei si de unele specii de extraterestri 🙂 De la asta ne vine inspiratia, revelatiile si multe alte lucruri benefice.

Cu endometrioza se intampla o chestie asemanatoare: este stiintific dovedit ca nu se vindeca (aveti la final niste surse in cazul in care nu prea ma credeti pe cuvant). Ok, daca ai stadiul 1, esti operata si stilul tau de viata este unul ok sau iei tratament, nu stiu, ai putea sa o tii in frau, insa asta nu inseamna ca endometrioza se vindeca complet si irevocabil.

Intotdeauna va exista un risc (neinsemnand ca acum stai sa te gandesti la el ca la drobul de sare) si, mai presus de asta, starea ta de sanatate va cunoaste deseori fluctuatii si ai putea intampina mici dificultati.

La asta se refera partea aceea cu “aproape 100% bine acum”. Sa fim seriosi, in 2016 (de fapt a doua operatie, dar nu am mai scris in descriere asta), am trecut printr-o operatie foarte asemanatoare cu cea care se face in cancerul de colon (ciudat, nu? credeati ca endometrioza are legatura numai cu uterul, ovarele si (uneori) cu infertilitatea?! Tot in surse, la final, cateva linkuri care sa va convinga de contrariu). Nu vreti sa stiti cum a fost recuperarea mea. In acesti 3 ani am fost foarte bine aproape 100% din timp. In rest, insa, am experimentat chisturi ovariene care veneau si dispareau, oboseala accentuata, tulburari digestive si multe alte “problemute” – e drept, niciodata recidiva, multumesc lui Dumnezeu, ceea ce e o mare realizare avand in vedere stadiul de dinainte de operatie si faptul ca manageriez totul cu dieta si suplimente. (anticonceptionalele nu le pot tolera, am incercat, desi nici ele nu sunt un “tratament sigur” pentru aceasta afectiune, la fel cum nu este nici sarcina, dupa cum veti citi in sursele de la final).

Toate astea, pentru o pacienta cu endometrioza, cred ca vin cu ceva accentuari. Asadar, nu e corect sa spun ca sunt 100% bine acum. Da, nu am recidiva, insa provocari exista. Iar aici intervine acel “endo (friendly) warrior”.

Tot ce conteaza insa, la finalul zilei cand tragi linie, este sa le depasesti cu brio si sa-ti spui ca da, nu stii ce va urma si esti ok cu asta, insa acum esti mai bine decat ai fost mai toata viata ta si asta e tot ce conteaza.

Surse:

https://endometriosis.net/cure/
https://medicalxpress.com/news/2017-12-pregnancy-doesnt-endometriosis-advice.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2700667/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321439.php
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6397811/

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: