Carti utile in endometrioza, dar nu numai: Heal Pelvic Pain – Amy Stein

Pe langa medicii specializati in endometrioza, aceasta afectiune presupune destul de mult studiu individual. Alimentatia, suplimentele, sport si uleiurile esentiale ar fi palierele principale.

In atatia an de research, insa, am invatat ca niciodata nu te opresti din a invata si a afla lucruri noi. Poate d-asta, la anumite intervale, apar afectiuni cu un anumit tipar: pentru a ne “obliga” sa facem schimbari importante, sa cercetam, sa ne educam si apoi sa aplicam. Nu de alta, dar imi amintesc de mine, cea de acum 10 ani. Ma laudam cu un metabolism de invidiat, mancam orice, oricat fara sa ma ingras si zambeam ironic ori de cate ori cineva amintea despre dieta. Acum, insa, nu doar ca ma simt mai bine, dar si arat mai bine decat atunci, deci ceva, ceva, tot e cu aceste transformari pe care eu, dar si intreaga mea generatie (si nu numai) le face.

Long story short: tot cautand si informandu-ma cu privire la anumite simptome care  pot sa apara mai des in endometrioza (chiar si cand esti din nou la stadiul I, cum sunt eu acum), am gasit mentionat de foarte multe ori “Pelvic Floor Therapy”.

Dureri la menstruatie, la urinare, dureri generalizate, dureri in timpul contactului sexual, dureri in contextul cistitei interstitiale (despre asta m-am documentat in ultima vreme si revin cu informatii intr-un material mai amplu) – toate par a fi mult ameliorate cu ajutorul acestei terapii a bazinului pelvic, terapie in care, ghiciti ce, Romania nu are specialisti.

Imi amintesc ca acum ceva ani am contactat un specialist in masaj, Simona Negrila (avea cabinet la Radisson Hotel, in Bucuresti, pentru cei interesati), un specialist cu facultatea de Kinetoterapie la baza si multe alte studii in afara, dorind sa stiu daca are cunostinte despre masajul Mayan sau Arvigo (acestea ne-ar ajuta pe noi foarte, foarte mult). A fost foarte sincera si deschisa, recunoscand ca are calificari in alte tipuri de masaj, dar care se aseamana cu ce ii povesteam eu. Inca sper ca se va specializa si in acelea, daca ma intrebati pe mine. Daca sunteti din Bucuresti, ar merita sa o contactati, sa ii aratati articolul acesta si cartea recomandata si cred ca v-ar propune ceva personalizat.

Trecand, insa, la Pelvic Floor Therapy, repet: nu avem specialisti, din pacate, cel putin momentan. Asa am ajuns sa imi cumpar carti pe acest domeniu, iar una dintre ele este si recomandarea mea de astazi.

Heal Pelvic Pain de Amy Stein (e in engleza, nu cred ca se gaseste in romana, dar nu strica sa incercati) explica pe indelete cum de anumite dureri pe care noi ne imaginam ca provin de la cine stie de aderente de endometrioza crescute peste noapte pot fi, de fapt, consecinta unei disfunctii ale bazinului pelvic.

Multele operatii prin care trecem, trauma de care au parte organele noastre din cauza aderentelor, nodulilor sau chisturilor, anumite anomalii ale pozitionarii organelor, anumite obiceiuri prin care fortam foarte mult – toate acestea lezeaza muschii si duc la aceste probleme.

Ei bine, ati ghicit, pentru a le corecta, am avea nevoie de un specialist. De mai multi, de fapt, ca sunt multe paciente cu endometrioza in Romania, insa pana atunci, facem si noi ce putem.

Primul pas? Stretchingul.

Facut inteligent, treptat si neaparat cu exercitii de respiratie.

Exact asta ne invata cartea asta: sa respiram corect, sa avem rabdare si sa abordam stretchingul prin doua programe de lunga durata: “Assessing the Pain” si “Strengthening the muscles”.

Regula este aceea ca nu treci la etapa II daca nu inregistrezi o scadere a durerii considerabila.

Si prima etapa are, la randul ei, trei parti cu exercitii de stretching, ce trebuie sa fie acompaniate, insa, cu un anume masaj extern si intern – din nou, mai greu de facut de noi, dar merita cel putin sa stim despre lucrurile astea.

Faceam si inainte stretching dupa niste videoclipuri gasite pe Youtube. Nu spun ca nu ma ajutau, insa exercitiile de mai sus sunt altfel. Daca va veti achizitiona cartea, va recomand sa cititi foarte bine toate indicatiile legate de incordare, respiratie etc. Conteaza.

Cartea asta poate fi primul pas catre o terapie a bazinului pelvic pe care noi insine o putem face. Nu cred ca este suficient. Avem nevoie de specialisti si sper ca ei sa apara cat mai repede, insa pana atunci, daca veti aborda intocmai acest program, eu cred ca rezultatele nu vor intarzia sa apara.

Despre Amy Stein, autoarea cartii recomandate, Heal Pelvic Pain: Amy Stein este DPT (Doctor of Physical Therapy), expert de succes in tratarea disfunctiilor bazinului pelvic, durerii pelvine, a sanatatii femeii si terapiei manuale functionale pentru barbati, femei si copii. Ea este fondatoarea practicii “Beyond Basics Physical Therapy” in New York.

Aici puteti gasi cartea, in format print sau ebook.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: