Mancare de spanac si legume

Ori de cate ori caut un preparat consistent, gustos, dar si foarte sanatos, mancarurile cu legume sunt preferatele mele. Oricat de simple si “prea traditionale” ar parea la prima vedere, rezultatul este de fiecare data delicios. In plus, astfel de variante sunt perfecte in endometrioza, unde inflamatia trebuie tinuta cat mai jos si, bineinteles, trebuie sa eviti alimentele estrogenice.

Iata mai jos reteta mea de mancare de spanac si legume, alaturi de cateva mentiuni care, cine stie, poate va vor ajuta si mai mult.

Ingrediente:

600 g spanac (eu am avut baby spanac, in acest caz)

½ morcov ras

½ morcov taiat fasii subtiri

1-2 rosii mai mici

3 fasii ceapa verde (dar puteti pune si 1 ceapa uscata, mai mica)

1-2 catei de usturoi

½ ardei gras galben

100 ml apa rece

1-2 lingurite ulei de masline

sare, piper

Mod de preparare

Spalati foarte bine spanacul, in 2-3 ape, dupa care lasati-l intr-un castron.

Radeti pe razatoarea mica ½ morcov, iar cealalta jumatate taiati-o fasii subtiri sau rondele, dupa preferinta.

Decojiti rosiile. Daca sunt prea tari, nu merg decojite asa, opariti-le un pic inainte.

Taiati ceapa rondele, usturoiul marunt si ardeiul gras galben in cubulete.

Luati o cratita mai mare si puneti-o pe fac, cu 100 ml apa rece si 1-2 lingurite ulei de masline.

Lasati un pic pana sfaraie, dupa care puneti peste legumele toate. Acoperiti si lasati 10 minute sau chiar mai putin pana cand vedeti ca morcovul e facut.

Adaugati apoi spanacul si amestecati bine. Daca e nevoie, rupeti si mai marunt spanacul.

Acoperiti si mai verificati cand si cand. Daca mai trebuie, mai adaugati cate un pic de apa fiarta in prealabil. La mine nu a fost cazul, spanacul si-a lasat propriul suc.

Adaugati sare, piper si amestecati.

Lasati alte 10-15 minute, dupa care adaugati rosiile decojite si taiate foarte marunt. Lasati pana cand vedeti ca si spanacul este facut.

Inchideti focul si serviti apoi cu mamaliguta din malai fara gluten. Cel putin eu asa am facut.

Observatii:

  • atunci cand imi doresc sa fie ceva mixt si nu sa ma axez numai pe spanac, adaug si mai multe legume, inclusiv dovlecel.
  • in reteta asta am adaugat si ceapa si usturoi. Daca nu le tolerati, mancarea iese la fel de buna si fara ele. Intr-un timp nu consumam aceste doua alimente si tot imi placea preparatul asta.
  • deseori nici nu mai las uleiul sa se incinga (desi e impropriu spus, ca fiind cu apa, nu e chiar incins), ci pun apa, uleiul si legumele deodata (in afara de rosii si dovlecel), apoi acopar. Asa, cumva ele fierb “ca la aburi”. Din nou, si in varianta asta imi place.
  • daca adaugati dovlecel, acesta se pune odata cu rosia.
  • din alte considerente eu nu folosesc piper, la fel de bun iese.

un articol de Marina Rasnoveanu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: