Cautam psihologi voluntari pentru a consilia pacientele cu endometrioza

Later edit: nu am mai revenit cu partea a doua a articolului, cu o alta lista a psihologilor voluntari pentru ca aceasta idee a fost preluata si dezvoltata de Clarisa Iordache si Gabriela Elena Blaga, fondatoarele celor doua asociatii dedicate endometriozei din Romania. In plus, nu am avut un feedback prea bun de la paciente: un psiholog a lucrat voluntar un timp, apoi a disparut un ceata, iar pacientele cu endometrioza inca sunt foarte reticente in a aborda un psiholog. Din pacate! Le multumesc din suflet celor care mi-au trimis mesaje si care s-au aratat doritori sa ajute!

Asadar, cumva acest apel se sisteaza, cel putin in aceasta forma. Pentru alte colaborari, luati legatura cu cele doua fete  mai sus mentionate! Multumesc!

De la bun inceput, trebuie sa fie clar de ce facem acest apel. Nu pentru ca endometrioza ar fi o boala inchipuita, ci pentru ca ea este atat de grava, complicata si complexa incat, uneori, implicatiile ei ne ingreuneaza viata si ne determina sa cadem in deprimare, tristete, anxietate sau chiar depresie.

Asadar, pe scurt: daca sunteti psiholog, urmati cursurile facultatii de Psihologie in an terminal si vreti sa capatati experienta, sa observati patternul unei afectiuni foarte grave, despre care se stiu foarte putine (ma gandesc ca subiectul asta ar fi unul excelent si pentru diverse articole, lucrari, etc.) sau daca vreti pur si simplu sa ajutati, atat cat puteti, va rog sa ma contactati sau sa scrieti intr-unul din grupurile de suport mentionate mai jos.

Mecanismul este destul de simplu:

 • ne spuneti din ce oras sunteti (avem nevoie de cat mai multi psihologi, in cat mai multe orase sau care sa fie dispusi sa lucreze “de la distanta” prin telefon sau skype).
 • vorbim pentru a vedea in ce masura calificarile voastre sunt potrivite pentru aceasta afectiune (sau, mai bine spus, pentru a ne asigura ca sunteti, intr-adevar, psiholog – pe net se fac tot felul de glume).
 • sunteti adaugati in grupul Endometrioza Romania in prima faza si pe altele, daca vor si veti fi de acord, acolo unde veti gasi o multime de discutii, inclusiv pe tema asta, a modului in care endometrioza ne afecteaza si psihic.
 • Voi decideti cu cate fete puteti vorbi zilnic/saptamanal, modalitatea de abordare, care sunt cazurile de “preluat” etc.

In schimb, ce va putem oferi noi, pe langa multumiri si recunostinta, bineinteles:

 • Promovare pe blogul acesta si pe altele ale fetelor cu endometrioza care vor dori sa faca publica implicarea voastra (exista cel putin 3 astfel de bloguri).
 • Prezenta pe o lista a psihologilor cu experienta sau cu interes pentru pacientele cu endometrioza pe care o vom posta pe grup si, daca vor dori, o vor prelua si fetele care au cele doua asociatii pentru endometrioza.
 • Promovare pe o pagina Facebook cu 1000 de fani (Despre Endometrioza: https://www.facebook.com/despreEndometrioza/
 • Promovare pe grupul Endometrioza Romania si pe alte grupuri daca ele vor dori sa preia ideea. https://www.facebook.com/groups/127544203933194/

Atentie, in afara de acest blog, nu eu le detin pe celelalte, asa ca, aceasta promovare va consta, cel putin, in mentionarea numelui vostru, al cabinetului, eu voi fi dispusa sa scriu articole cu pacientele care au apelat la ajutorul vostru etc.

Ce este endometrioza si de ce este maaare nevoie de un astfel de ajutor

Endometrioza este o afectiune grava, care implica prezenta tesutului asemanator endometrului (captuseala uterului) in alte zone pelvine sau chiar extra pelvine. Pe langa chisturile ovariene, in endometrioza apar deseori aderente endometriozice care schimba structura zonei pelvine si pot duce la dureri groaznice si chiar inferilitate. Nodulii endometriozici sunt o alta complicatie a bolii, una care poate chiar sa afecteze viata, intrucat pot stenoza colonul, pot sa apara pe vezica urinara, plamani etc.

De ce pacientele cu endometrioza ar avea nevoie de consiliere psihologica (gratuita)?

 • Pentru ca durerile sunt, uneori, cumplite, medicii din Romania diagnosticheaza foarte tarziu aceasta boala si, cand in sfarsit pacienta stie ce are, ea vine dupa ani de zile de suferinta, zbucium si frustrari.
 • Pentru ca endometrioza poate duce la infertilitate sau, mai bine spus, la greutatea de a avea un copil: operatii multiple, proceduri FIV nereusite, multe trec si prin despartiri si divorturi pentru ca tot acest proces erodeaza o relatie.
 • Pentru ca investigatiile aferente endometriozei nu sunt decontate de stat. Da, poti face un RMN simplu cu trimitere de la medicul de ginecolog, insa in cazul endometriozei, este necesar un RMN cu protocol de instilare de gel, iar acesta nu este decontat. Daca situatia o cere, ai nevoie apoi de un hidro Colo CT, care din nou, nu se plateste. Operatiile la stat se deconteaza, insa sunt multe fete operata si in privat, ale caror operatii lasa de dorit. Vorbim aici, bineinteles, de cazurile grave, nu cele in care endometrioza implica doar prezenta a 1-2 chisturi ovariene.
 • Pentru ca endometrioza nu se vindeca, nici macar dupa operatie si nici macar dupa administrarea de anticonceptionale sau alte substante de ultima generatie, gen Visanne (Dienogest). Multe sunt fetele care au apelat (si) la abordarea complementara a bolii: tin dieta specifica, iau o multime de suplimente, fac masaj etc, iar toate astea costa si stim cu totii care sunt salariile in Romania.

Ce pot face celelalte paciente cu endometrioza care cred ca ideea asta e una buna?

Linkuri utile pentru a te convinge despre severitatea acestei afectiuni:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=endometriosis

http://adevarul.ro/sanatate/medicina/despre-boala-sute-mii-femei-sufera-stie-adevarul-live-ora-1300-1_55151af6448e03c0fdf4ef37/index.html

http://www.garbo.ro/articol/Sanatate/21058/dr-voicu-simedrea-endometrioza-o-boala-cronica-grava.html

Un medic român, naturalizat în Franța, este ambasador al Societății Mondiale pentru Endometrioză

One thought on “Cautam psihologi voluntari pentru a consilia pacientele cu endometrioza

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: