Calatoria mea cu endometrioza

Pe acest blog veti gasi multe trimiteri sau informatii referitoare la ENDOMETRIOZA. Cei care ma cunosc bine sau foarte bine stiu deja ce e cu capitolul asta din viata mea. Pentru ceilalti, endometrioza este o afectiune grava (care nu se vindeca, doar poate fi controlata mai mult sau mai putin) care afecteaza 1 din 10 femei cu varsta reproducatoare de peste tot din lume si poate avea forme si manifestari severe de la chisturi ovariene pana la aderente la nivelul ureterelor, noduli care stenozeaza intestinul sau infertilitate.

Stiu, stiu, ati dat si voi de articolul ala nasol din media cum ca endometrioza este boala neiubirii (deci toata lumea o asociaza cu lipsa sexului si da click pe titlu repede, fara sa citeasca, pentru ca in articolul ala nu e nicio referire la asta, dar na, titlul vinde!). Nu este asa, dragilor, iar daca vreti sa fiti niste persoane informate mai bine intrebati un doctor cu experienta in boala asta (wow, stiti cat de greu mi-a fost mie sa gasesc unul?!) sau ma intrebati pe mine, va dau mai multe detalii, materiale informative ca tot sunt “in productie”, va recomand specialisti etc.

In fine, pe langa partea asta tehnica si cea urata (aia pe care nu intereseaza pe nimeni, cu dureri, operatii etc. apropos, in Franta, endometriozei i se mai spune si “cancerul care nu ucide”, asta ca sa vedeti diferenta de mentalitate), mai exista alte doua pe care voi pune eu accent pe acest blog, dar nu numai.

Primul aspect este legat de toate stradaniile unei paciente cu endometrioza pentru a fi bine. Stiti ce inseamna bine? Fara dureri (uneori continue) si fara alte complicatii pe care nu le voi expune aici. Mi-am dat seama de-abia acum cativa ani cat de importante sunt alimentatia sanatoasa si corespunzatoare afectiunilor tale, suplimentele, sportul, yoga, lipsa stresului, gandirea pozitiva etc.

Al doilea aspect se refera la cat de putin stiu romanii  despre endometrioza. Chiar si femeile care au boala asta. Chiar si medicii care ar trebui sa le ajute pe paciente (si vorbim aici despre medici de specialitati diferite).

Inainte de a doua operatie pe care am facut-o la Timisoara m-am gandit asa: ma duc, ma operez, urmez toate tratamentele complementare posibile, fac sport, ma duc la control din 3 in 3 luni, dar uit de endometrioza. Nu mai scriu despre asta, nu mai intru pe niciun grup, nu mai fac nimic.

Cum socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, cazul meu a fost unul complicat, eu cam sensibila, asa ca in a doua si a treia zi dupa operatie nu m-am simtit foarte bine. Si, cum exact in acele momente iti dai seama ca trebuie sa te schimbi sa faci ceva, atunci am decis. Sa scriu mai mult, sa vorbesc mai mult despre endometrioza.

Ah, si a mai fost un lucru. Doctorii de acolo. Eu iubesc Timisoara. Nu am vazut decat 1-2 cartiere, insa nu pot sa va spun cat de mult m-au impresionat oamenii de acolo. Domnul doctor Voicu Simedrea este primul care chiar a facut ceva pentru pacientele cu endometrioza. Un institut, o echipa medicala interdisciplinara (si ce oameni deosebiti si bine pregatiti!), ca sa nu mai vorbeasc de disponibilitatea pe care o are ori de cate ori am avut vreo intrebare legata de endometrioza, starea mea sau materialele pe care le-am scris mai apoi.

Intalnirea cu acesti oameni m-a facut sa imi doresc sa fiu mai buna si sa incerc si eu, atat cat pot, sa fac ceva notabil, indiferent de domeniu.

In fine, voiam sa va introduc un pic in “atmosfera endometriozei”. Uneori, la articolele foarte interesante pe care le voi scrie pe www.endometrioza.ro, voi pune link si aici. Alteori, voi descrie aici proiectele mele/noastre (pentru ca suntem mai multi implicati in asta).

Gata, s-au dus vremurile in care ginecologii nu puneau deloc sau puneau prea repede diagnosticul de endometrioza, dupa care le trimiteau pe femei acasa, “sa faca copii, ca asta-i solutia”. De acum, romancele vor fi informate, vor sti ce sa intrebe, iar pe partea holistica eu voi incerca sa ofer mai multe din ceea ce experimentez/stiu eu, in speranta ca toate astea vor ajuta pacientele cu endometrioza.

P.S: Si pentru ca martie este Endometriosis Awareness Month peste tot in lume, va invit sa urmariti sau sa sharuiti pagina urmatoare de Facebook catre prietenele si cunostintele care s-ar putea confrunta cu aceasta afectiune: https://www.facebook.com/despreEndometrioza/

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: